Aluat de pizza cu drojdie

Nu știu voi cum sunteți, dar eu sunt de părere că o viața fără pizza este o viață tristă. Un aluat de pizza cu drojdie este o variantă facilă pentru acasă, deoarece se poate face foarte rapid.

Drept urmare, am deschis cartea “Passione” a lui Gennaro Contaldo și am căutat repede o rețetă de aluat de pizza. N-am știut ce va ieși, dar m-am gândit că un pic de mozzarella de bivoliță, un sos de roșii și niște busuioc n-au omorât pe nimeni. Sper.

» Vezi aici cum fac aluat de pizza cu maia – o variantă mai gustoasă și mai sănătoasă de aluat de pizza.

Aluatul de pizza cu drojdie este ușor de făcut. Atât de ușor încât m-a motivat să mă organizez să fac data viitoare unul cum trebuie, cu maia. Sau lievito madre, cum îi spune în Italia.

Aluat de pizza cu drojdie

 • Porții: 4
 • Dificultate: medie
 • Listare

O rețetă simplă de pizza cu drojdie, în care aluatul stă numai 30 de minute la dospit.


Ingrediente

 • 600g de făină albă cu procent mare de proteine
 • 2 lingurițe de sare
 • 12g de drojdie proaspătă
 • 390g de apă

Indicații

 1. Dizolvați drojdia în apă
 2. Amestecați sarea în făină într-un vas mare, în care veți frământa
 3. Adăugați treptat apă peste făină și frământați până aveți un aluat elastic și neted
 4. Împărțiți în 3 sau 4 bucăți
 5. Frământați un pic fiecare aluat și faceți o formă sferică
 6. Acoperiți cu o cârpă și lăsați la dospit 30 de minute
 7. Întindeți aluatul pentru fiecare pizza și puneți toppingurile (eu am făcut margherita și crudo e gorgonzola)
 8. Coaceți la cea mai mare temperatură a cuptorului vostru (al meu are 230ºC, dar nu m-ar fi deranjat 300) timp de câteva minute.

Rețeta detaliată de aluat de pizza cu drojdie

Sunt două motive pentru care menționez că aluatul este unul cu drojdie:

 1. Marea majoritate a aluaturilor pe care le voi salva aici sunt cu maia. Îmi doresc să fie clar de la început faptul că acesta este unul cu drojdie;
 2. Fiind un aluat de pizza cu drojdie, este foarte rapid de făcut. Practic într-o oră mâncați pizza.
Fotografie cu cartea Passione, a lui Gennaro Contaldo.

Frământarea aluatului de pizza

La fel ca la orice aluat, dacă vrei să ai un aluat puternic și elastic, trebuie să-l frămânți suficient de mult. Dacă folosești un mixer (ca acest KitchenAid, de exemplu), va dura probabil mai puțin. Important este rezultatul final. Fiind un aluat cu drojdie, nu are timpi lungi de fermentație în care ar avea și glutenul timp să se dezvolte.

Singurul moment în care aluatul își capătă proprietățile este frământatul.

După ce ai obținut un aluat elastic, îl împarți în câte bucăți ai nevoie. Pentru fiecare pizza pe care o faci, trebuie făcută o formă sferică ce va sta 30 de minute la dospit.

Dacă vrei să faci pizza de aceeași mărime, cel mai bine cântărești aluatul și te asiguri că ai aceeași cantiate pentru fiecare pizza.

Cum se fac formele sferice pentru aluatul de pizza

Sunt destul de multe metode pentru a face forme sferice din aluat de pizza (sau din orice aluat, de altfel). Scopul este să întinzi suprafața aluatului pentru a crea un strat tensionat.

O metodă simplă este, după ce ai împărțit aluatul, să aplatizezi fiecare bucată și să aduci colțurile în centru. Pe măsură ce tot aduci aluat dinspre exterior spre interior, partea de jos se va tot tensiona.

După ce ai tensionat suficient partea de sub, întorci aluatul și continui să întinzi un pic suprafața, folosind mâinile. Formele sferice de aluat de pizza vor sta 30 de minute la dospit, acoperite cu o cârpă umedă.

Tot acum ar trebui pornit cuptorul, pentru a se putea încălzi și piatra.

Este aceeași metodă pe care am folosit-o la rețeta de chifle pentru hamburger și la orice pâine rotundă.

Aluatul se întinde foarte subțire și este suficient de elastic. Chiar dacă prefer aluaturile cu maia – vezi aici un articol interesant despre maia – în situația în care nu voi avea timp suficient, cu siguranță voi mai face acest aluat de pizza cu drojdie.

» vezi aici articolul “Despre maia” de pe blogul Grain Trip

Fotografie cu patru forme sferice de aluat de pizza cu drojdie înainte de a fi puse la dospit.
Fotografie cu aluatul de pizza cu drojdie după ce a dospit 30 de minute.

Întinzi aluatul pe un blat bine înfăinat, pui pe el ce crezi că este necesar și muți în cuptor.

În afară de Margherita cu mozzarella di buffala, mai este o pizza care a fost un fel de dragoste la prima vedere. În urmă cu destul de mulți ani am descoperit o combinație care merge excelent pe pizza: prosciutto crudo și gorgonzola. Eram prima dată în Italia, la o pizzerie napoletană din Verona. Delizia se chema în meniu și practic o Margherita cu prosciutto crudo și gorgonzola.

Felie de pizza prosciutto crudo gorgonzola

Fun fact: dacă faci pizza și ai ceva prieteni acasă, nu apuci să mănânci decât în picioare, în timp ce pregătești următoarea tranșă.

Pentru “Delizia” faci o Margherita, adaugi gorgonzola, apoi o pui în cuptor. Cum ai scos-o din cuptor pui feliile de prosciutto crudo și vezi cum faci să reușești să nu o mănânce cei din jur înaintea ta.

Aluat de pizza cu drojdie

Lasă un comentariu