Chifle de hamburger cu maia

Pentru că nu putem mânca numai sandvișuri cu pâine, este nevoie și de niște chifle. Prima dată când am făcut chifle, am făcut niște chifle cu drojdie. Acum, că am avut mai mult timp, am făcut chifle de hamburger cu maia. Nu durează foarte mult, iar dacă aveți un mixer cu siguranță va fi mai ușor, aluatul fiind mai lipicios.

Am folosit rețeta de pe The Perfect Loaf, pentru că mi s-a părut suficient de simplă și de flexibilă. Nu le-am făcut în weekend, așadar am avut destul de puțin timp la dispoziție. Pentru a putea să le fac, am retardat în frigider aluatul, în loc să-l dospesc normal.

Rețeta pe scurt

Chifle de hamburger cu maia

  • Porții: 6
  • Dificultate: medie
  • Listare

O rețetă de chifle cu maia și făină integrală. Sunt o alternativă mai sănătoasă celor cu drojdie.


Ingredientele pentru chifle de hamburger cu maia

  • 62g de maia 100% (starter de hidratare 100%)
  • 50g de lapte
  • 1 ou
  • 15g de zahăr
  • 93g de făină 650
  • 62g de făină integrală
  • 54g de unt
  • 3.3g de sare

Indicații

  1. Se amestecă zahărul, oul, laptele și maiaua. Se scoate untul de la frigider și se taie felii, lăsându-l apoi să se încălzească la temperatura camerei.
  2. Se adaugă făina treptat și se frământă până se încorporează. Se adaugă apoi untul, felie cu felie.
  3. Se frământă până aluatul este neted și elastic.
  4. Se mută aluatul într-un vas și se lasă 1h la temperatura camerei, cu stretch and fold la minutele 30 și 60.
  5. Se mută aluatul în frigider unde se lasă 2h.
  6. Se scoate aluatul, apoi se divizează în porții egale.
  7. Se fac forme sferice pe care le aplatizăm.
  8. Opțional, se umezesc pe partea de sus și se pun semințe de susan (sau mac),
  9. Se pun la loc în frigider până seara / dimineața.
  10. Se scot din frigider și se continuă dospirea.
  11. Se coc la 230ºC, primele 10 minute cu abur, timp de 25 de minute, fără piatră de copt.
  12. Opțional se pot unge cu unt topit.

Rețeta în detaliu

  • 62g de maia 100%
  • 50g de lapte
  • 1 ou
  • 15g de zahăr
  • 93g de făină 650
  • 62g de făină integrală
  • 54g de unt
  • 3.3g de sare

Amesteci zahărul, oul, laptele, și maiaua. În timp ce ele se amestecă la mixer, scoți și feliezi untul, pe care îl lași să se încălzească la temperatura camerei.

Adaugi făina și mixezi până se încorporează – până nu se mai vede făină uscată. Apoi adaugi untul, felie cu felie, adăugând alta numai după ce nu se mai vede cea de dinainte. Untul trebuie să fie moale, dar nu topit.

În total am mixat 15-20 de minute. Aluatul era elastic și nu se lipea de pereții bolului.

Muți totul într-un vas. Ții vasul 1 oră la temperatura camerei, cu S & F din 30 în 30 de minute. Apoi 2 ore la frigider, fără S & F.

Fotografie de sus cu aluatul pentru chifle de hamburger cu maia, după ce a fost frământat.

Scoți aluatul din frigider și-l divizezi. Eu am cântărit bucățile pentru a le face egale. Faci forme rotunde, apoi le aplatizezi. Eu am mutat formele în frigider până seara, pentru că altfel nu-mi permitea programul. Se poate continua la cald dospirea.

Le scoți din frigider și le lași un pic să se încălzească. Eu am văzut că sunt subdospite și le-am pus în cuptor pe programul de dospit. Se pot lăsa pur și simplu afară, dar durează mai mult.

Coacere

Când am considerat că sunt gata, am pregătit cuptorul la 230ºC și am făcut abur. Am copt 23 de minute, dintre care primele 10 cu abur. Le-am uns cu unt topit imediat ce le-am scos din cuptor.

Concluzii

Aceste chifle cu maia pe care le-am făcut nu au avut forma la fel de bună ca a chiflelor cu drojdie. Cred că metoda descrisă de Codruța cu aplatizarea mai accentuată este mai bună. Voi vedea data viitoare când fac chifle de hamburger cu maia.

Au fost mai consistente un pic, dar aromate. Cred că voi renunța la zahăr, căci nu mi se pare un plus.

De asemenea, coacerea la 200ºC s-ar putea să fie mai bună pentru textură. Rămâne de experimentat.

Chifle de hamburger cu maia

Lasă un comentariu