Probabil printre puținele rețete cu drojdie pe care le voi face, iar în cazul de față le-am făcut mai mult de nevoie decât de voie. Deschisesem blogul Codruței și am căutat o rețetă de chifle de hamburger. Nu am realizat că sunt chifle de hamburger cu drojdie. Întrucât nu mai aveam timp pentru a face altceva, am mers mai departe.
Rețeta este cea din cartea lui Jeffrey Hamelman, adaptată de Codruța. Chiflele sunt foarte bune, moi și deloc înecăcioase. Dacă nu aveți și folosiți maia, sunt o variantă foarte bună.
» Vezi aici cum am făcut chifle de hamburger cu maia.
Din moment ce nu aveam de o cantitate atât de mare, am făcut jumătate din rețeta Codruței. Am mâncat trei și le-am congelat pe celelalte trei.
Chifle de hamburger cu drojdie
Rețeta este cea din cartea lui Jeffrey Hamelman, adaptată de Codruța Popa. Aceste chifle de hamburger cu drojdie sunt foarte bune, moi și deloc înecăcioase.
Ingrediente preferment
- făină 650 – 85g
- lapte – 55g
- sare – 1.5g
- drojdie instant uscată – 0.5g
Preparare preferment
- Amestecați ingredientele până obțineți un aluat omogen
- Lăsați la temperatura camerei timp de o oră într-un vas acoperit.
- Mutați vasul în frigider, unde va sta 11 ore.
Ingrediente aluat final
- aluatul prefermentat de mai sus – 142g
- făină albă – 165g
- lapte – 60g
- 1 ou
- unt la temperatura camerei – 20g
- zahăr – 15g
- sare – 3.5g
- drojdie instant uscată – 1.6g
Metoda de preparare chifle de hamburger cu drojdie
- Adăugați ingredientele de mai sus, mai puțin untul
- Mixați până se omogenizează
- Adăugați untul și mixați sau frământați până aluatul este elastic și se desprinde de bol.
- Divizați în bucăți egale și faceți forme sferice
- Aplatizați formele, umeziți-le pe partea de sus și puneți semințe de susan (sau ce alte semințe doriți).
- Dospiți circa 1 oră.
- Coaceți la 200ºC timp de 25 de minute.
- Opțional, le puteți unge cu unt topit după ce le scoateți din cuptor.
Total = 450g de aluat
Metoda detaliată pentru chifle de hamburger cu drojdie
Am amestecat seara ingredientele pentru preferment și le-am lăsat pentru 1 oră la temperatura camerei, apoi pentru 11 ore în frigider.
A doua zi am scos vasul cu aluatul prefermentat din frigider și am adăugat restul ingredientelor, mai puțin untul. Am amestecat la viteză mai mică până s-a omogenizat, apoi la viteză mai mare câteva minute.
Am adăugat untul, care era moale, dar nu topit. Am mixat aproximativ 30 de minute, până am obținut un aluat elastic.
Am lăsat aluatul 1h la temperatura camerei.
Am împărțit aluatul în 6 bucăți egale și le-am format în forme sferice, la fel ca la pâine.
Am aplatizat fiecare formă până am obținut un disc de 8-10 cm. Pe o farfurie am împrăștiat niște semințe de susan. Cu o cârpă udă am umezit partea de sus a chiflelor (aplatizate) și le-am întors peste farfuria cu susan.
Am pus chiflele destul de distanțat pe o tavă și am lăsat aproximativ 1h la dospit la 40ºC. La temperatura camerei va dura mai mult.
Am copt la 200ºC, timp de 25 de minute, fără piatră de copt. Chiflele au rămas moi, iar când le-am scos din cuptor le-am dat cu unt topit pe deasupra.
La ce au fost bune chiflele
Așa a arătat hamburgerul pe care l-a făcut Ana – Butter and Cream cu aceste chifle.